Чому не можна давати гроші в борг

Чому не можна давати гроші в борг


Хочеш втратити друга, позич гроші. Чудова приказка є своєрідною відповіддю на питання «чому не варто давати гроші в борг».

Гроші - це свобода. Їх відсутність автоматично перетворюється в тягар. Друзів спіткала важка фінансова ситуація? Ви неодмінно будете в курсі. Це стає першою темою під час зустрічей в розмові.

Скрутне матеріальне становище може виникнути в будь-якої людини. Така ситуація сталася у вашого друга? Перш ніж позичати добре подумайте. Не можете бути впевненим що вся сума боргу повернеться в обумовлений термін? Підсвідомо дружба перетвориться в інструмент впливу і буде використовуватися боржником в корисних цілях.

Це може послужити початком серйозного конфлікту. Ступінь серйозності залежить від суми боргу та фінансового становища. Утруднення наздогнало і Вас, а грошей немає? Конфлікт може стати серйозним.

Прагматичний підхід говорить, що стороною що несе витрати і збитки стаєте Ви. Не зовсім вдало підібрані слова, добре характеризують ситуацію, в той же час ускладнюючи її. Ви маєте справу не з простим позичальником.

І залишитеся крайнім, вимагаючи гроші у товариша. Перш ніж приймати рішення про видачу грошей в борг другу добре подумайте.

Кілька простих способів відмовити в позиці

Ніхто не може змусити дати гроші в борг, це ваша власність і розпоряджатися нею можете тільки ви. Докори сумління можуть турбувати. Надумали відмовити в позиці? Зробіть це максимально коректно.

  • Повідомте друга що грошей немає. Співчувайте, висловіть щиру підтримку, скажіть що, можете надати будь-яку допомогу крім фінансової. Він не може заглянути до вас в гаманець.
  • Немає вільних грошей. Гроші відкладені на потреби які можуть статися в будь-який момент. Поясніть ситуацію, говоріть що відкладені заощадження мають велику цінність.
  • Всі гроші використовуються. Ви бізнесмен? Всі думають що ви обов'язково повинні мати купу грошей і готові просто так допомогти всім друзям і їх родичам. При відмові скажіть що всі гроші в справах «крутяться», є «оборотні», їх не можна просто так брати для особистих потреб, вони необхідні для подальшого розвитку власної справи.
  • Допоможіть, але не грошима. Запропонуйте можливу нефінансову альтернативу вирішення ситуації.
  • Проявіть принциповість. Стійте на своєму, аргументуючи тим, що ніколи не позичаєте, друг не може стати винятком із правила.

Пам'ятайте, ніхто не може засуджувати за рішення відмовити в позиці. Кожен сам вибирає як жити. Але мислити критеріями вигод не завжди доречно. Будь-яка людина може виявитися у важкій, непередбаченої ситуації. Хтось із близьких потрапив до лікарні з важким діагнозом, а на лікування потрібні великі суми? Прохання одного, по можливості, потрібно задовольнити. Друзі потрібні, щоб допомогти в дійсно важкій ситуації.

Ви ризикуєте не отримати грошей назад. Але знати, що гроші пішли на добру справу і дійсно комусь допомогли.

Коментарі: 0

Залиште свій коментар